Konsthantverk

Konsthantverk av keramik

Konsthantverk är en av våra allra äldsta konstformer och handlar om att ge ett konstnärligt uttryck vid formgivningen av vanliga bruksföremål. Just det faktum att det ofta handlar om nyttoföremål, avsedda för att användas och inte bara för att beskådas, gör att statusen för konsthantverk i perioder har varit låg. Den rena konsten, såsom måleri och skulptering, har fått högre status och de konstnärerna har fått bättre betalt för sina verk än de som formger bruksföremål. I dag anar vi en ny trend. När allt massproduceras och många prylar vi omger oss med är gjorda av plast, har hantverk fått ett uppsving och är nu trendigare än någonsin.

Konsthantverk eller konst

Fler börjar uppskatta den yrkesskicklighet som ligger bakom formgivandet av en vacker keramikskål, en handvävd matta eller en ljuskrona av luffarslöjd. Många gånger är föremålen unika och är inte bara användbara i hemmet, utan framför allt vackra. Många timmars arbete ligger bakom ljusstaken i keramik och den får en annan betydelse för köparen, än vad en massproducerad ljusstake från inredningsbutiken får. Konsthantverk är alltmer uppskattat som en gåva vid bemärkelsedagar. Naturmaterial, som trä och ull, ger lugn åt hemmet. Trenden syns även i varuhusens sortiment, där de har snappat upp former och mönster som är populära inom hantverksvärlden, men istället massproducerat varor utan den genuina känslan för konst och form.

Vad är då skillnaden mellan konsthantverk, konst och hantverk? Det förstnämnda handlar om ett konstnärligt formgivande och hantverksmässigt tillverkande av bruksföremål. Hantverk är enbart att för hand tillverka bruksföremål, medan formgivningen kan vara gjord av någon annan, till exempel om man stickar vantar efter ett köpt mönster. Konst är, som ordet antyder, det konstnärliga uttrycket och formgivande, men traditionellt inte av bruksföremål. Någon exakt gräns mellan dem finns förstås inte. En hantverkare kan börja inspireras att sätta sin egen prägel på hantverket, en konstnär kan också ta sig an ett bruksföremål. Ett bruksföremål kan vara formgett så att det inbjuder till en plats på hyllan, snarare än till användning.

Konsthantverk i historien

Det ligger i vår mänskliga natur att vilja omge oss med vackra föremål. Skärvor från vackra, handgjorda krukor i lera med bilder av människor och djur på, har hittats i utgrävningar från gamla kulturer. Gränsen har, historiskt sett, ofta varit flytande mellan konst och konsthantverk och många gånger varit avhängig hantverkarens talang och konstnärlighet. Många föremål, som till exempel en möbel eller en skål, kunde likna varandra, men de kunde också utformas till unika konstföremål. I fokus stod ändå användbarheten. Bland de olika hantverkarna från medeltiden och fram till modern tid finner vi skräddare, smeder, boktryckare, linnevävare, urmakare, krukmakare och snickare.

En gren inom konsthantverk som blomstrat i hemmen är det textila konsthantverket. Många av de bruksföremål som behövs i ett hem var hantverksmässigt gjorda och konstnärligt utformade och utsmyckade. Fåren levde på gården, ullen klipptes, tvättades, kardades och spanns till garn. Av garnet vävdes tyg och av tyget syddes plagg, kuddar, väskor och andra föremål. Ullen kunde färgas med växtfärger och de färdiga föremålen kunde sedan broderas i olika mönster. Konsthantverk och hantverk gick hand i hand i hemmen. Genom att idag vårda den textila skatt vi har från tidigare generationer, visar vi uppskattning för den konstnärlighet och yrkesskicklighet de hade. Medan mycket textilt hantverk skapades i hemmet, fanns det andra hantverk som krävde sina specialister. Guldsmed eller hattmakare blev man först efter att ha gått som lärling en lång tid.

Utbildning inom konsthantverk

Att lära sig ett konsthantverk kräver inte bara ett brinnande intresse och en viss talang, utan också många timmars övning. Det finns i dag många kurser att gå runt om in landet, med inriktning på till exempel keramik eller vävning. Många som idag sysslar med konsthantverk går regelbundet på kurser och workshops för att lära sig nya tekniker och utvecklas i sitt skapande. Folkhögskolor har många gånger specialiserat sig på olika typer av hantverk och andra konstnärliga uttryck, där man lär sig både tekniken och mer om det konstnärliga uttrycket. Även i dag kan man lära genom att gå som lärling. Området har stor bredd, men gemensamt är formgivandet av bruksföremål, för både användning och för beskådan.