Sölvesborg, Blekinges pärla

Vackert beläget vid gränsen mellan Skåne och Blekinge ligger Sölvesborg. Med sina 8401 invånare är staden liten, men har en lång och levande historia som sträcker sig till medeltiden. Trots sin storlek finns det fortfarande mycket att se och göra i staden. Norr om Sölvesborg, vid Ryssberget, finns till exempel en av Sveriges största bevarade bokskogar. Precis utanför staden hittar man också vackra och populära Listerlandet, som med sina stränder och fina miljöer är värt ett besök. Med tåg, bil eller buss kan man också enkelt ta sig vidare ned till landets tredje största stad Malmö, och över till Danmark.

Sölvesborg och stadens historia

Sölvesborgs historia sträcker sig ända till Bronsåldern, men det mesta i staden har medeltida anor. Stadens citykärna har en gammaldags bebyggelse, och växte fram i skydd av en medeltida borg, idag Sölvesborgs slott. På 1400-talet brändes staden ned, men strax efter det började den återigen att byggas upp. I och med sin närhet till Danmark har Sölvesborg historiskt sett haft många kopplingar till landet. Under medeltiden var till exempel staden ett administrativt centrum för den östra delen av Danmark. Staden förlorade dock sina stadsrättigheter runt 1600-talet, hamnade i skymundan fram till 1800-talet. Under den här period fanns i stan glasbruk och varv industrier, som fanns kvar fram till 1980-talet.

Historiskt sett finns det två viktiga byggnader i Sölvesborg. Den ena är borgen (i folkmun kallas den för slottet), och den andra är stadens kyrka. Borgen är idag en ruin, och så vitt man vet har den åtminstone funnits där sedan 1340-talet. Under strider mellan danskar och svenskar eldhärjades borgen flera gånger, och idag finns endast kullen och delar av centraltornet och källargrunder kvar. Stadens kyrka heter S:t Nicolai kyrka och är den enda byggnaden i staden som finns kvar från medeltiden. Den har daterats till åtminstone slutet a 1100-talet. I kyrkan kan man hitta medeltida målningar, och utanför byggnaden har runstenar från 500-talet ställts upp.

Stage Spotlight with Laser rays
Hårdrock i Sölvesborg

Att se och göra i Sölvesborg

Sölvesborg må vara en liten stad, men här finns ändå en hel del att göra. Den medeltida kyrkan S:t Nicolai kyrka och den gamla borgruinen som nämndes ovan är två viktiga och historiska sevärdheter i staden. I Sölvesborgs kommun hittar man också Nogersund, där ön Hanö är belägen. Denna ö var under Napoleonkrigen en bas för den engelska flottan, och idag finns därför en engelsk kyrkogård där. Ett besök till Listerlandet är också populärt om man är på besök i staden. Här finns till exempel långgrunda sandstränder, vacker utsikt och pittoreska fiskebyar, vilket gör platsen extra trevligt att besöka under sommarmånaderna.

Sölvesborg har också ett bra utbud av kultur och evenemang. Man kan till exempel besöka en av stadens tre festivalen som äger rum årligen. Dessa är Sweden Rock Festival, Killebomfestivalen och Hällevik Tradjazzfestival. Sweden Rock Festival är en av Sveriges största festivaler, och har funnits sedan 1998. Här har stora hårdrocksband som Guns N’ Roses, Motörhead och Twisted Sister spelat. Stadsfestivalen i Sölvesborg, Killebom, äger rum under en vecka i juli varje år. Festivalen har en marknad, mat- och dryckställen, utställningar och artistframträdanden med mera. Detta är ett evenemang där alla i familjen kan hitta något som intresserar dem! Slutligen har vi Hällevik Tradjazzfestival, som äger rum i augusti varje år i Hällevik. Förutom en vacker och pittoresk miljö kan man såklart ta del av jazz i alla dess former på festivalen.

En vacker stad för alla

Sölvesborg är inte en stad som dagligen omnämns i tidningarna eller i andra medier, och kan kanske därför lätt glömmas bort. Man ska dock inte underskatta stadens varierade utbud av till exempel historia, kultur, evenemang och vackra miljöer. Här finns helt enkelt något för de flesta. Staden anordnar hela tre festivaler per år, har historiska kvarlämningar sedan medeltiden samt en skärgårdsmiljö och vackra naturområden och sandstränder. Man kan enkelt ta sig till Sölvesborg med tåg, buss eller bil, och varför inte passa på att ta sig vidare ned mot Malmö och kanske Danmark? Med sitt bra läge i södra Sverige är staden ett bra stopp på kommande semester i Sverige.