Utställningar

Många människor tycker om att gå till muséer och besöka olika utställningar. Det finns många tillfällen till dessa kulturupplevelser eftersom det finns många muséer i Sverige där det finns både traditionella och innovativa utställningar. Vissa av dessa är permanenta sådana där du vet att du kan komma tillbaka och se den igen. Andra är tillfälliga där de kanske är på en turné runt om i världen och Sverige är endast ett av många länder som ska besökas. Beroende på vad man är intresserad av finns det visningar av många slag: konstutställningar, historiska samlingar och djurutställningar om man ska nämna några få.

Utställningar efter intresse

Om man är intresserad av naturvetenskap kan utställningen ”Fossil och evolution” på Naturhistoriska muséet vara något man kan besöka. Utställningen är öppen från den 26 januari till den 31 december. Utställningen visar mängder av fossiler och presenterar den senaste forskningen. Du kommer att få kunskap om hur jorden såg ut innan och efter dinosaurierna samt vilka likheter det finns mellan hönor och dinosaurier. Dessutom presenteras fakta om hur månen bildades. Utställningen är en permanent sådan och berättar om djur och växter som har kommit och gått under åren på jorden. Naturhistoriska muséet har flera utställningar med naturvetenskaplig inriktning som är för hela familjen.

På Historiska muséet i Stockholm finns utställningar om till exempel medeltiden och Sveriges historia från 1000-talet och framåt. Muséet har även en utställning om vikingar. Utställningen presenterar fakta om tiden som kallas för vikingatiden och om människorna som levde då. Man får reda på att de flesta människor som levde under den tiden var jordbrukare som ägnade sig åt fredlig handel. Endast en liten del av befolkningen drog ut på plundring och handel och de personerna var de verkliga vikingarna. Vikingatiden var en viktig tid när det gäller handel och kontakter med övriga delar av världen. En ny religion introducerades även under denna tid.

Utställning av känd konstnär

Elisabet Svensson är en erkänd konstnär som bor i Sölvesborg. Hon har anlitats för att smycka många offentliga platser. Hon har fått uppdrag av skolor och kommuner framför allt i de områden där hon arbetar som till exempel Skåne, Blekinge och Småland. Hon har skapat betongskulpturer och lergodsreliefer som finns i dessa områden. Hennes barndom tillbringades i Bromölla och där finns många av hennes verk som offentliga utställningar. Under 2006 och 2008 ställde hon ut några av sina verk i Art du Nord Vence i Frankrike. Elisabet Svenssons konstintresse startade i gymnasiet när hon anmälde sig till en keramikkurs. Där upplevde hon något som hon inte hade upplevt förut.

Hon anmälde sig till en folkhögskola för att lära sig mer om keramik och hon blev antagen. Efter två år öppnade hon sin egen keramikverkstad och trots hårt arbetsklimat fick hon det att gå runt tack vare att hon höll egna keramikkurser. Hon kallade sig själv för konsthantverkare och efter tio år som keramikmakare började hon att experimentera med andra material som betong och järn. Elisabet Svensson är en konstnär som tycker om att blanda material och göra sina tankar tydliga för den som besöker hennes utställningar och ser hennes verk.

Olika utställningar i Sverige

Det finns många utställningar med konst.

I Sverige finns många chanser att se olika utställningar. Du kan välja beroende på vad du är intresserad av. Det finns historiska och naturvetenskapliga utställningar och även konstnärliga visningar både med skulpturer, målningar och glasutställningar. Många konstnärer i Sverige visar sina alster runt om i landet och även internationella artister besöker oss med sina verk. Det finns permanenta visningar och de som endast är här en viss tid. Om man är intresserad av betongskulpturer och offentliga verk kan man besöka Bromölla där den erkända konstnären Elisabet Svensson ställer ut verk i sin hemstad. Hon har även ett verk på Olof Palmes Plats som kallas för ”Samtal om fred” från 1992.